Τέννις Grips (πιάσιμο ρακέτας - λαβές)

Εκτυπώσιμη μορφήSend by email

Ο όρος Grip έχει να κάνει με το πως κρατάμε τη ρακέτα για να δώσουμε το χτύπημα.

Ξεκινάμε λοιπόν το πως κρατάμε την ρακέτα. Είναι βασικό και επηρεάζει όλο τον τρόπο παιχνιδιού μας (π.χ. αν παίζουμε περισσότερο επιθετικά ή με περισσότερη σταθερότητα θα πρέπει να επιλέξουμε και το ανάλογο κράτημα.

Continental Grip
Με αυτή τη λαβή κρατάς τη ρακέτα σαν ένα τσεκούρι έτοιμο να κόψει ξύλα :p (γι’αυτό λέγεται και chopper grip) είναι μάλλον η ποιο διαδεδομένη λαβή.
Δείτε το βιντεακι πως την πιάνει (τη ρακέτα :) ) και τη foto παρακάτω.
 

Η λαβή αυτή χρησιμοποιείται αρκετά στο service. Δίνει ένα δυνατό χτύπημα χωρίς πολύ δύναμη στο χέρι.
Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορείς να βάλεις φάλτσο στη μπάλα.
Θα μου πεις και γιατί να βάλεις; Θα τα δούμε και παρακάτω... απλά όταν κανείς το service π.χ. για να σκάσει η μπάλα εκεί που πρέπει με δύναμη θα πρέπει να περάσει ξυστά από το δίχτυ με μια ευθεία βολή (flat hit) και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνεις λάθος και να σκάσει στο δίχτυ. Όμως αν βάλεις φάλτσο (topspin) τότε η μπάλα θα σκάσει εκεί που πρέπει χωρίς να πρέπει να περάσει κοντά στο δίχτυ.

 

Eastern Forehand Grip
Έτσι πιάνουμε τη ρακέτα ασυναίσθητα όταν τη σηκώνουμε από το έδαφος.... μοιάζει και με χειραψία.
Σκεφτείτε την λαβή Continental, στην Eastern Forehand πιάνουμε τη ρακέτα όπως στη Contninental και την στρίβουμε λίγο στη παλάμη μας (κατά μια γωνία ρακέτας).
Δείτε την εικόνα. (τα βιντεακια που βρήκα δεν βοηθούσαν)
 

Θεωρείται η ευκολότερη λαβή του τένις μπορεί να κάνει ευθείες βολές και είναι εύκολο να μεταπηδήσεις σε άλλη λαβή. Επειδή το φάλτσο δεν μπαίνει και τόσο εύκολα, για δυνατές βολές μπορεί να βρεθείς να ρισκάρεις συνέχεια κοντά στο δίχτυ ή στο άουτ.

Semi-Western Forehand Grip
Απο την Eastern Forehand με περιστροφή μιας γωνίας ρακέτας έχουμε την Semi-Western Forehand. Το πιάσιμο αυτό τείνει να γίνει το δημοφιλέστερο μεταξύ τον επαγγελματιών.

Η λαβή αυτή επιτρέπει ευθείες βολές και βολές με φάλτσο. Είναι μια καλή λαβή για ένα παιχνίδι όπου μπορείτε να κινηθείτε επιθετικά κρατώντας όμως τον έλεγχο στις μπαλιές σας. Μειονέκτημα είναι ότι δεν βολεύει στο να πιάσεις τις μπαλιές που σου έρχονται χαμηλά.

 

Western Forehand Grip
Είναι λίγο άβολη για τον καρπό αλλά ότι πρέπει για φάλτσο. Σκεφτείτε πάλι την Continental περιστρέφοντας τη ρακέτα μέσα στο χέρι σας 135 μοίρες (όχι 90, -ορθή γωνία... όχι 180, -ευθεία... καταλάβατε; :) ) ή μια γωνία ρακέτας περιστροφή από την Semi – Western.
Δείτε το βιντεακι, δείχνει πως να τη πιάσετε... αν δεν καταλαβαίνετε αγγλικά μην ασχολείστε απλά δείτε πως την πιάνει.. και έχουμε και την εικονιτσα.

Είναι μια περίεργη λαβή που δίνει πολύ ενέργεια στη μπάλα. Αν η μπάλα σας έρθει ψηλά ok… αν έρθει χαμηλά ... αποτυχία, δεν πιάνεται με αυτή τη λαβή.

Continental Grip
Eastern Forehand Grip
Semi Western Forehand Grip
Western Forehand Grip
Κατηγορία: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Συμπληρώστε αυτό ο πεδίο, προκείμενου να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για κάποια αυτόματη υποβολή διαφημιστικού τύπου, με ένα αριθμό μικρότερο από το 1000 μεγαλύτερο από το 500.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.