Καλλίδρομο, καταφύγιο, λίμνη Νευρόπολη

Εκτυπώσιμη μορφήSend by email

Γενικά για το Καλλίδρομο το καταφύγιο και τη λίμνη Νευρόπολη

Περίπου 2 ώρες και κάτι από την Αθηνά βρίσκεται ένα μαγευτικό  ορεινό μέρος κατάλληλο για εκδρομή όλο το χρόνο, αλλά στα καλύτερά του τον χειμώνα, την άνοιξη, το φθινόπωρο.

Το Καλλίδρομο, βουνό της Σ. Ελλάδας, έχει υψόμετρο 1400 μέτρα, βρίσκεται νότια της Οίτης στην Φθιώτιδα.

Τα λιβάδια απλώνονται ανάμεσα στα έλατα και τις κορυφές, τα χρώματα μαγευτικά την άνοιξη ενώ το χειμώνα το χιονισμένο τοπίο και η παγωμένη λίμνη δημιουργούν εξωπραγματικό σκηνικό .

Χαρακτηριστικό του βουνού είναι η πλούσια βλάστηση και το έλατο που υπάρχει παντού, παρά το σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Στο βουνό υπάρχουν αρκετά νερά που το χειμώνα σχηματίζουν την λίμνη Νευρόπολη σε μια από τις κοιλάδες του.

Η συγκεκριμένη περιοχή για την οποία μιλάμε είναι αυτή στην οποία βρίσκεται ένα Καταφύγιο και η Λίμνη Νευρόπολη.

Πώς να πάτε στο Καλλίδρομο

Από την Αθήνα παίρνετε την εθνική προς Λαμία.  Μετά τις Θερμοπύλες  στο κόμβο για Μπράλο παίρνουμε το δρόμο δεξιά (ΕΟ Λιβαδειάς - Λαμίας προς το χωριό Μπράλος).

Μετά τη διασταύρωση για την Μονή Δαμάστας θα δούμε διασταύρωση και πινακίδα για Ελευθεροχώρι προς τα δεξιά.

Το Ελευθεροχώρι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με λιγότερους από 200 κάτοικους και πάρα πολύ καλή θέα.

Στο χωριό υπάρχει μια ταβέρνα (στο αριστερό μας χέρι όπως ανεβαίνουμε) με τζάκι και καλό φαγητό.

Από το Ελευθεροχώρι μπορούμε να περπατήσουμε έως το καταφύγιο (1 ώρα) ή να πάμε με το αυτοκίνητο. Η απόσταση είναι περίπου 7χλμ. Ο δρόμος για το καταφύγιο και τη Νευρόπολη είναι χωματόδρομος και με πολύ χιόνι, αναγκαστικά, σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αφήσουμε το αυτοκίνητο.

Το καταφύγιο είναι μέσα στα δέντρα, θέλει προσοχή για να το δείτε ενώ η λίμνη το καλοκαίρι, όταν δεν έχει νερά, είναι ένα λιβάδι.

Τι να κάνετε στο Καλλίδρομο

Στο Καλλίδρομο μπορείτε να περπατήσετε στα πολλά μονοπάτια του ανάμεσα στο δάσος και γύρω από την λίμνη.

Ακόμα μπορείτε να κάνετε πικ νικ και να χαλαρώσετε κοντά στη λίμνη. Επίσης θα μπορούσατε να μείνετε στο καταφύγιο ή να κατασκηνώσετε.

Το βράδυ μπορείτε να πάτε στην ταβέρνα στο Ελευθεροχώρι.

Η περιοχή έχει κίνηση. Tο καλοκαίρι μπορεί να τύχετε σε κατασκήνωση προσκόπων, το χειμώνα έχει κυνηγούς (το βουνό έχει  άγρια ζώα – αγριογούρουνα – αγριόγατες κ.τ.λ, μια τέτοια αγριόγατα θα δείτε βαλσαμωμένη στην ταβέρνα στο Ελευθεροχώρι) . Επίσης στο μέρος συρρέουν αρκετές λέσχες 4χ4. 

Μεγάλη κίνηση έχει την πρωτομαγιά.

Το Καταφύγιο στο Καλλίδρομο

Το καταφύγιο δεν είναι ανοιχτό γενικά. Θα πρέπει να πάρετε τα κλειδιά (αν βρείτε ποιος τα έχει). Την διαχείριση πρέπει να έχει ο ορειβατικός Λαμίας, τηλ 2231026786

Η κατάσταση του καταφυγίου δεν είναι καλή. Δεν είναι καθαρό, η οροφή του έχει φθορές, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρείτε έτοιμα ξύλα για το τζάκι. Είμαι σίγουρους ότι θα υπάρχουν διάφορα «κατοικίδια» (μικρόμεγάλα). Νερό γενικά δεν είδα να υπάρχει αν και έχει κάποιες δεξαμενές.

Ωστόσο είναι μέσα στα δέντρα με θεά τη λίμνη Νευρόπολη.

Διαμονή στο Καλλίδρομο

Στη περιοχή που αναφέρουμε μπορείτε να μείνετε στο καταφύγιο ή να κατασκηνώσετε. Ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετή δροσιά το βράδυ οπότε να είστε προετοιμασμένοι. Επίσης το καλοκαίρι μπορεί αν έχει και κουνούπια.

Μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα είναι το Παλαιοχώρι όπου υπάρχει ο ξενώνας Τετράπολις (τηλ 22310 92952, 6977 595 988). Στο Παλαιοχώρι υπάρχει super market.

Για να πάμε στο Παλαιοχώρι δεν στρίβουμε για Ελευθεροχώρι, συνεχίζουμε και περνάμε το χωριό Μπράλος.

Ιστορία στο Καλλίδρομο

Στην αρχαιότητα υπήρχαν στην περιοχή οι πόλεις Θερμοπύλες, Δρυμαία, το Τεθρώνιο με ανθρώπους που δημιούργησαν πλούσια ιστορία. Η περιοχή του Καλλιδρόμου ήταν χωρισμένη μεταξύ των Φωκαιών και των Λοκρών.

Καλλίδρομο, Ελευθεροχώρι Χάρτης
Ελευθεροχώρι, Νευρόπολη Χάρτης
Καλλίδρομο, Ελευθεροχώρι Λίμνη
Καλλίδρομο, Ελευθεροχώρι, Νευρόπολη
Καταφύγιο Καλλίδρομο με Χιόνι
Καταφύγιο Καλλίδρομο
Κατηγορία: 

4 comments

Πολυ καλες πληροφοριες..! Αν και θα ηθελα να ξερω πως λεγεται το καταφυγιο και περισσοτερες πληροφοριες γ αυτο.

Το καταφύγιο δεν ε χει κάποιο συγκεκριμένο όνομα (Καλλίδρομου λέγεται, κοντά και το καταφύγιο της Ανάβρας). Η κατάσταση του δεν είναι καλή, τώρα δεν ξέρω τι άλλο θα ήθελες να μάθεις

Φίλε (αν και παλιά η ερώτηση) εδώ θα βρεις πληροφορίες για το καταφύγιο: http://kallidromo-kallidromon.blogspot.gr/2010/12/blog-post_18.html Προσοχή η συγκεκριμένη ανάρτηση στο blog είναι από το Σεπ. 2010...

Το καταφύγιο δεν το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Λαμίας αλλά ο ΟΦΥΛ ο οποίος μάλλον είναι ανενεργός. Παρακαλώ για την αλλαγή του παραπάνω λάθους. Ευχαριστώ

Προσθήκη νέου σχολίου

Συμπληρώστε αυτό ο πεδίο, προκείμενου να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για κάποια αυτόματη υποβολή διαφημιστικού τύπου, με ένα αριθμό μικρότερο από το 1000 μεγαλύτερο από το 500.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.